Stoffen

Een outfit goed combineren is wel eens lastig. Naast pasvormen, kleuren en prints zijn ook stoffen erg bepalend.

“Maar waarom dan?” hoor ik je denken.

Ik zal je een voorbeeld laten zien.

Hier zie je een plaatje verdeeld in vier vakken. Per vak kan je eigenlijk zien dat elke stof een andere stofstructuur heeft.
Zijde is bijvoorbeeld glad, linnen kan in een soort heel klein ruitje geweven zijn en wol lijkt vaak harig.
Deze stof structuren komen ook terug in de kleding.

Een voorbeeld?
Kijk zelf maar eens naar de verschillende structuren…

Zie je het?

Het linker vest heeft een dunne structuur en is van viscose, luchtig en zeer zacht.
De rechter is gebreid, en heeft daardoor een veel grovere structuur.

Door deze verschillende structuren is het ook heel anders te combineren. Gebreid draag je vaak als je een outfit wat levendig wil maken, of wat stoerder wil laten uitkomen.

Het andere vest is door zijn zachte structuur wat meer casual en netjes.

Waar komt het vandaan?

Natuurlijk hangt het er ook vanaf waar stoffen vandaan komen. Hoe worden deze geproduceerd? Komt het van een plant zoals katoen en/of bamboo of van een dier? Zoals mohair of wol?

Katoen
Je kunt eigenlijk stoffen een beetje inschatten.
Katoen is een natuurlijke stof, dus voelt natuurlijk aan en komt af van de katoenplant.

Linnen
Linnen komt van vlas, dat is een soort plant en wordt daaruit gedroogd en geweven waardoor het zeer sterk is en niet elastisch.

Viscose
Viscose is  een stroperige organische vloeistof die wordt gebruikt bij de productie van rayongarens en cellofaan

Rayon
Kunstzijde is de verouderde benaming voor rayon, tegenwoordig meestal aangeduid met de modernere naam viscose. Het is een kunstmatig vervaardigde vezel op basis van cellulose, een natuurlijke grondstof die bijvoorbeeld wordt gewonnen uit houtpulp van bamboe of eucalyptushout. Kleding kan dus zacht en luchtig aanvoelen.

Nylon
Nylon is de triviale naam voor een groep synthetische polymeren, die tot de groep van polyamiden behoren.

Bamboo
Bamboetextiel wordt gemaakt van cellulosevezels van de bamboeplant. Deze cellulosevezels worden soms chemisch behandeld waardoor er ook kunstzijde van wordt gemaakt.

Modal
Modal is een kunstmatige cellulosevezel en is een variant op viscose. Zeer luchtig en niet synthetisch.

Wol
Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van sommige dieren. Hierdoor voelt kleding van wol vaak warm aan en kan het in combinatie met polyester synthetisch zijn.

Mohair
Mohair is de wol van de angorageit, niet te verwarren met angorawol, afkomstig van het angora konijn.

Acryl
Acryl is een synthetische stof die vaak gebruikt wordt als alternatief voor wol. Mocht acryl samengevoegd worden met viscose of katoen, kan het minder synthetisch zijn.

Polyamide
Polyamide is een synthetische stof die veel voor lingerie wordt gebruikt omdat het niet statisch is, vorm behoudt en het transpiratievocht naar buiten toe transporteert waar het dan verdampt.

Polyester
Polyesters worden gevormd door een polycondensatie reactie van dicarbonzuur en een diol of door een polycondensatiereactie van een groot aantal moleculen met zowel een carbonzuur als een alcoholgroep. Hierdoor is deze stof vaak synthetisch.

Elastan
Elastaan is een kunstvezel die zich van andere kunstvezels onderscheidt door zijn grote elastische rekbaarheid. Dit maakt stoffen rekbaar. In bijna elk kledingstuk zit wel iets van Elastan verwerkt.

Ik hoop dat ik je zo een beetje op weg heb geholpen betreft de stoffen. Bij ons in de winkel vind je voornamelijk de natuurlijke stoffen die dus NIET synthetisch zijn. Ook als je viscose in combinatie met polyester draagt kan het minder synthetisch zijn. Dit komt door het mengen van polyester met een natuurlijke stof.

Heb je een vraag?
Kom bij ons langs op de Dijkstraat 39 in Franeker, via info@live-room.nl / 06 29 83 27 11 of via Social Media.