Gastblogster, ervaringsdeskundige en klant van Live-Room, Ellen Dijkstra, schreef de volgende blog. Met dank aan haar.

Mantelzorg

We hebben er allemaal mee te maken (gehad). Een periode van het ondersteunen van iemand uit je sociale kring. Het ontvangen van meer dan dat wat in die oorspronkelijke verhouding normaal was. Onbetaalbaar! Vaak een kans ook om elkaar op een andere wijze nog beter te leren kennen. Op lichamelijk, mentaal en emotioneel vlak. Een verbreding of verdieping en bovenal een verrijking. Vaak kan de ontvangende niet hetzelfde teruggeven.

Hoe toon je dankbaarheid aan je mantelzorger? Een bedankje of persoonlijk berichtje is fijn, maar daarnaast kun je het meer bewust doen. Een welgemeend compliment en dan specifiek over wat je fijn vond. Met inleving over de extra inspanning of moeite die de ander voor jou doet. Niet alleen bedankt voor je lekkere appeltaart, maar bijvoorbeeld bedankt dat je thuis veel aandacht en tijd hebt gestopt om deze appeltaart te maken: ik kon het proeven! Of in deze tijd: bedankt dat je juist nu, zelfs met extra zaken om op te letten, toch naar de supermarkt ging om mijn boodschappen te kopen. Ook de tijd kun je benoemen: ik waardeer het enorm dat je je gezin een paar uur achter hebt gelaten om voor mij te zorgen.

Wil je hun ook bedanken om jou en mij daarvoor de mogelijkheid te gunnen?
Veel persoonlijke complimenten kun je van te voren voorbereiden. Je zult merken wat de ander dat doet. Hij of zij zal zich ook gezien of gehoord voelen en voldoening ervaren. Zo wissel je iets zeer waardevols uit.