Eenzaam

De gezelligheid van de decembermaand roept traditiegetrouw beelden op van families en geliefden met elkaar. Wanneer jouw situatie anders is kan dit zomaar een gevoel van eenzaamheid opwekken. Met Corona erbij is deze periode wellicht een nog grotere uitdaging.

Nadat ik alleen kwam te wonen merkte ik dat alleen zijn voor mij snel eenzaam betekent. Voor mij ligt dat strak tegen elkaar aan. Voor ieder is eenzaamheid anders. Er zijn ook mensen die zich juist eenzaam voelen als ze “verplicht” met anderen zijn. Daar had ik nooit aan gedacht, maar het bestaat wel.

Zoals de bron van eenzaamheid voor ieder verschilt, geldt dat ook voor jouw omgang hiermee. Ik ken mijn eigen manier van omgaan met eenzaamheid. Voor mij helpt het om in verbinding te zijn met anderen. Vrienden, familie, social contacts. Gezelschap is fijn, maar telefoontjes, appjes of social mediaberichten helpen me ook. En uiteraard af en toe shoppen en daar een praatje en soms een kop koffie drinken, daar waar medewerkers echt aandacht hebben voor jou als mens.
Daarnaast helpt het om me op dit soort dagen kleine doelen te stellen. Een uur wandelen, een blik muffins bakken, een lade opruimen….dat soort dingen. Het geeft me focus en houdt het vuurtje in mijn binnenste brandend. Het is mijn eigen verantwoordelijkheid daarvoor te zorgen en voor mezelf te zorgen bij gevoelens van eenzaamheid. Net als dat ieders eigen taak is.

Eenzaamheid in deze tijden is onnodig. Vind je eigen oplossing om daarmee om te gaan, of te vermijden. Het mooiste cadeau dat je kunt ontvangen is verantwoording nemen voor je eigen zelfzorg. Soms met anderen, soms alleen. Hou je vuurtje brandend, warme decembermaand gewenst!